Att gå ner i vikt handlar om att förändra sitt beteende och att anamma nya rutiner. Här får du veta hur du kommer i gång med dina nya matvanor och hur du undviker svackor.

Då så, då var det dags att sätta igång! De första dagarna brukar aldrig vara några problem med det nya livet eftersom man ofta är hög på kicken av att äntligen sätta igång. Motivationen är på topp och allt känns lekande lätt. Men alla ni som provat, och kanske även lyckats, gå ner i vikt tidigare vet att det efter några dagar kan bli tungt och tråkigt.

Förberedelse minskar risken för misslyckande
För att undvika denna svacka är det viktigt att förbereda sig i stället för att bara kasta sig ut i handling. Förberedelser minskar även risken för misslyckande.
Bra sätt att förbereda sig inför nya kostvanor är att rensa ur kylskåp, frys och skafferi. Sånt som inte hör hemma i dieten ska inte heller finnas hemma i ditt kök. Skriv basen för en ny inköpslista som du successivt börjar lära dig utantill och som ersätter basen i den lista som du har i ditt huvud i dag.

Kan jag dricka öl om jag följer GI?


Hitta varianter på "nödrätter"
Kika även igenom recept och hitta dina favoriter som du kan använda om det någon gång skulle krisa. Fundera ut en matträtt som du kan laga av ingredienser du alltid har hemma och som inte tar så lång tid. Du har med all säkerhet minst en sådan ”nödrätt” i dag som korv och makaroner, frysmat, frys-pizza, fil och mackor eller kanske snabbmat på vägen hem från jobbet.
Vad de nya varianterna ska vara måste du själv komma på. Det är nämligen ytterst viktigt att de är anpassade efter dina vanor, vad du brukar ha hemma, vad som passar in i ditt beteende och framför allt vad du tycker om.

Det hänger på din inställning
Huruvida man lyckas eller inte med sin förändring hänger mycket på inställning och attityd. Att gå ner i vikt handlar om att förändra sitt beteende och detta är inget man gör i en handvändning. Det kommer att finnas bakslag och snedsteg längs resan, men det viktigaste är att man inte ger upp. Det är nämligen inte förrän man ger upp som man har misslyckats.

Sänk ditt BMI genom att ta bussen till jobbet!

 Kom i gång med nya matvanor
• Rensa i kylskåp, frys och skafferi.
• Skriv en ny bas-inköpslista.
• Se till att alltid ha bra mat hemma.
• Leta fram maträtter som kan vara dina nya ”nödrätter” när det är ont om tid.
• Sätt datorn eller mobilen på påminnelse när det är dags att äta.

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka