När du tränar använder du både fett och kolhydrater som bränsle. Ju intensivare du tränar, desto större andel kolhydrater (glukos och glykogen) används eftersom det går snabbare att omvandla till energi till musklerna.

Men begreppet ”intensivt” är relativt. För helt otränade personer kan en rask promenad vara intensiv träning, för andra fordras ett tufft löppass. Det som avgör hur stor andel fett som används som bränsle är bland annat hur hög din puls blir av ansträngningen.

Res dig upp på jobbet och gå ner i vikt!

Genom att träna upp din kondition sänker du pulsen och ökar fettförbränningen. En nyckel till högre fettförbränning är därför att få bättre kondition. Ett effektivt sätt att uppnå det på kort tid är att köra intervallträning. Varje gång du ”maxar” (även om det är under väldigt kort perioder) förbättras din hjärtkapacitet.  Redan efter några få gånger kommer du att märka att du kan träna ”som vanligt” med lägre puls än vad du hade tidigare, vilket innebär att fettförbränningen ökar.

Slutsatsen är enkel: istället för att ”bara” köra långa, lågintensiva träningspass i förhoppning om att bränna mycket kalorier så får du bättre effekt på viktminskningen om du varvar med korta, pulshöjande träningspass.

Beror min övervikt på dåliga gener?

Testa mitt pass!
En supereffektivövning som bara tar 4 minuter och som jag själv brukar använda kallas tabata-intervaller och görs lättast på ett löpband. Spring i 20 sekunder så fort du kan i brant lutning. Vila i 10 sekunder genom att hoppa ut på sidan av bandet, och hoppa därefter på för ytterligare en 20-sekunders rush. Upprepa tills du når upp i 4 minuter.

Du blir garanterat dödstrött, testa själv!

Träningshälsningar
/Ola Lauritzson

Publicerad: 2019-11-25

Tillbaka