Den lilla pinjenöten har visat sig påverka både matlusten och hälsan

Nöten är frön från kottar som växer på en speciell sorts tall vid Medelhavet och är populär att ha i mat. Tillsammans med basilika är pinjenöten en av huvudingredienserna i pesto och eftersom nöten är ett frö, kan även nötallergiker äta den.

Sänk ditt BMI genom att ta bussen till jobbet!

Dessutom har amerikanska studier visat att pinjenötter påverkar mättnadskänslan. Den innehåller ett ämne som påverkar ett av de olika hormon som signalerar till hjärnan att vi är mätta.

Studien gick ut på att mäta en testgrupp överviktiga kvinnors mättnadskänsla och nivåerna av aptitreglerande hormoner i kroppen efter att ha svalt en kapsel med antingen pinjenötsolja eller olivolja innan de åt en kolhydratrik måltid. De kvinnor som hade svalt kapseln med pinjenötsolja hade högre halt av mättnadshormon i kroppen än de testpersoner som hade fått olivolja. Samma hormon saktar även ner tömningen av magsäcken, något som också det hjälper till att hålla mättnadskänsla längre.

Tallrikens storlek påverkar matintaget!


Pinje är rika på järn, zink, fleromättat fett och protein. Nöten är därför bra att äta när man behöver normalisera en kolesterolhalt med ett överskott på dåligt kolesterol. Dessutom är de inte så energirika att du måste snåla med dem i salladen. Runt 80 nötter innehåller bara 95 kalorier.

Publicerad: 2019-11-12

Tillbaka