Så här års är många trötta och energilösa. Här får du 10 tips som hjälper dig att hitta energin igen!

1. Inför en kravlös måltid
Gör en kravlös månad utan måsten. Försök att tänka på den som en skön månad när du är extra snäll mot dig själv.

2. Fråga dig själv vad du behöver
Börja varje dag med att fråga dig vad du behöver i ditt liv och fyll på med det du behöver mer av.

3. Skaffa dig delmål
Skriv ner delmål, till exempel att du ska ta en lång promenad med en väninna på lördag, att du ska försöka komma i väg och åka skidor en weekend eller att du ska äta mer grönt nästa vecka.

Vad är egentligen ketos!

4. Motion är medicin!
Det är när du är som tröttast du behöver det som bäst. Om det känns motigt, tänk att det kommer att göra dig piggare på sikt!

5. Ge dig ut i dagsljuset
Ta en paus på lunchen och gå ut i dagsljus minst en halvtimme, även om det är mulet.

6. Välj rätt tankar
Mata inte dig själv med tankar om hur jobbigt det är att vara trött. Tänk tvärtom! Hitta det positiva i årstiden.

7. Fyll på med Vitamin D
Fram på vårvintern har våra depåer av vitamin D sinat. Att fylla på med lite extra ”solvitamin” behöver inte vara fel – till exempel genom vitamintillskott eller mat rik på vitamin D. Bra källor är fet fisk, kantareller (om du har sådana i frysen) använd gärna kotstillskott. Se även till att få i dig tillräckligt med järn, som finns rikligt i blodpudding, blodkorv och torkat renkött. Brist på B-vitaminer kan också orsaka trötthet. Fullkornsprodukter, kött och fågel är bra källor.

Bränn bukfett med promenader!

8. Örter med pigg-effekt
Naturmedel med ginseng, rosenrot och rysk rot anses stärkande och uppiggande. Det senaste i raden av stärkande medel, Saframyl, innehåller saffran. Kryddan anses öka mängden av må bra-substansen serotonin i hjärnan och bidrar på så sätt till en positiv sinnesstämning.

9. Ljus på morgonen
Tänd lampor när du går upp på morgonen. Det är på morgonen vi behöver ljuset som bäst. Du kan också testa Energy Up från Philips. Använd som ”skrivbordslampa” en halvtimme per dag för att få en energikick.

10. Ät gärna ekologiskt
Ät varierad kost med mycket grönsaker och frukt, gärna ekologiska. Då får du i dig de vitaminer du behöver utan att ta piller. D-vitaminet behöver vi definitivt lägga till som kosttillskott under höst, vinter och vår på våra breddgrader. Vi kan inte äta oss till det vi missar av solen.

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka