Att avokado är nyttigt är de flesta överens om. Men på sistone har det även blivit en trend att äta den bittra kärnan.

På Face book har ett videoklipp på hur du förvandlar kärnan till mjöl fått över 25 miljoner visningar sedan det laddades upp i mitten på mars – trots att avokadoodlarna själva menar att kärnan innehåller ”ämnen som inte är menade för människor att äta”.

Varför ska vi äta avokadokärnan?
Enligt flera hälsobloggar, däribland One Green Planet, rymmer kärnan 70 procent av avokadons antioxidanter, tillsammans med kostfibrer och nyttiga oljor som är bra för hyn.

Men bara för att det finns nyttiga ämnen i kärnan betyder det inte att det är nyttigt att äta den, menar nutritionisten Cynthia Sass, som avråder från att äta avokadokärnor.

– Även om det finns forskning på hälsofördelarna hos de ämnen som finns i kärnan så har man ännu inte kunnat slå fast att den är säker att äta, så man vet ännu inte riskerna kontra fördelarna, säger hon.

Flera frön och kärnor innehåller nämligen ämnen som i för stora mängder kan vara giftiga för människor.

Nutritionisten Charlotte-Stirling Reed öppnar ändå för att pröva den nya trenden.

– Om du vill äta kärnan och dra nytta av några extra näringsämnen, antioxidanter och kostfibrer, gör det för all del. Men kom ihåg att du lätt kan få samma näringsintag från nötter, frön, bär och annan hälsokost, säger hon till.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka