Nya rön, dieter och trender gör att våra matvanor hela tiden förändras. Det här äter och dricker svenskarna!

Nya rön, dieter och trender gör att våra matvanor hela tiden förändras. Det här äter och dricker svenskarna.

Färska forskningsrön kring vår hälsa, trendiga dieter och förändrade levnadsvanor är några av faktorerna som gör att svenskarnas matvanor ständigt uppdateras. Så här äter vi just nu!

Går du inte ner i vikt trots att du äter nyttigt!

Vi äter och dricker mer eko
Ekologisk mat och vin ökar kraftigt. Hos de stora livsmedelskedjorna har försäljningen av ekologiska matvaror ökat. Sverige ökar mest i världen på eko, enligt KRAV. Vi dricker också alltmer ekologiskt vin. Systembolaget rapporterar att försäljningen av ekologiskt certifierade viner har fördubblats.

Vi äter för lite frukt
Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på 500 gram frukt och grönsaker per dag, men endast 22 procent av svenskarna äter frukt flera gånger om dagen. Det visar en undersökning utförd på uppdrag av hälsokostkedjan Life. Kvinnorna är dock bättre än männen på att äta frukt: 28 procent av kvinnorna äter flera frukter per dag, jämfört med 16 procent av männen.

Vi äter oftare på restaurang
Svenskarnas intresse för att äta ute fortsätter att stiga. Enligt statistik från SCB:s restaurangindex har restaurangbranschens omsättning ökat stadigt de senaste åren.

Toppa formen på kontoret!

Vi äter mindre kött – och mer vegetariskt
Vår köttkonsumtion minskar efter att ha ökat under flera år. Rapporter kring farorna med en hög köttkonsumtion, både för hälsan och för miljön, har troligtvis varit en bidragande orsak till denna trend. Samtidigt har försäljningen av vegetariska alternativ som sojakött och Quorn ökat.

Vi dricker finare viner
Har du också blivit en finsmakare? Enligt Systembolaget har försäljningen av viner som kostar mer än 100 kronor flaskan ökat. Viner för under 80 kronor flaskan har samtidigt minskat i popularitet.

Våra barn äter för mycket socker
Svenska barn äter mer än dubbelt så mycket socker som Livsmedelsverkets riktlinjer rekommenderar. Det är framför allt på helgerna som barnen frossar i sötsaker. Barn bör få i sig max 10 procent av energibehovet från socker; i dag ligger siffran på i genomsnitt 26 procent.

Vem är du - självtest!

Vardagsrätternas tio i topp.

1. Spagetti med köttfärssås

2. Kyckling med ris/potatis

3. Korvstroganoff

4. Fisk med tillbehör

5. Nötkött med potatis/ris

6. Lax med tillbehör

7. Fläskkött med tillbehör

8. Köttgryta

9. Soppa

10. Köttbullar med potatis/ris/pasta

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka