Grillsäsongen är i full gång. Men för att det inte ska dra iväg på vågen ger GI Viktkoll sina bästa tips för GI-vänlig grillning.

 

1. GI-sänkande marinad.
Ta alltid för vana att ha i lite citron eller vinäger i marinaden. Det sura/syrliga gör att det tar längre tid för maten att brytas ned och därmed fördröjs blodsockerhöjningen.

2. GI-sänkande tillbehör.
Bönsallad är ett bra tillbehör eftersom bönorna innehåller vattenlösliga fibrer. Dessa bildar gelé som lägger sig utmed tunntarmsväggen och gör att det tar längre tid för glukosen att komma ut i blodet.


3. Fettförbrännade protein.
Protein mättar och förbränner bäst. Ät hellre två biffar än en för att få optimal effekt.

4. Fettförbrännande kryddor.
Krydda gärna marinaden med starka kryddor som t ex chili, curry, dijonsenap, vitlök för att öka termogenesen och förbränningen i kroppen.

5. GI-vänliga kolhydrater.
Grilla grönsaker och ät som tillbehör till biffen. Droppa några droppar oliv- eller rapsolja på grönsakerna så får du i dig bra GI sänkande fett . Dessutom kan kroppen bara ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K tillsammans med fett.

6. GI sänkande röror till grillmaten.
Ett bra exempel är hummus som innehåller vattenlösliga fibrer. Guacamole, är gjord på avokado som innehåller bra fett som hjälper dig bli mätt och förbränna och fettförbrännande kryddor.

7. GI-vänliga fisken.
Grilla lax eller makrill. Den innehåller bra protein och fett som mättar och förbränner.

8. GI-vänliga kolhydratstillbehör.
Ett bra exempel är kall potatissallad. Kokt, kall potatis har lågt GI eftersom stärkelsestrukturen ändras när den kokta potatisen blir nerkyld.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka