Tror du att det krävs en vilja av stål för att lyckas nå dina viktmål? Dags att tänka om! Så här kommer du i form utan att ge upp halvvägs.

Startar du gång på gång nya kom-i-form-planer, men lyckas aldrig komma i mål? Det är lätt att skylla på dålig karaktär eller bristande motivation – men forskning har faktiskt visat att du inte behöver någon vilja av stål för att nå din målvikt.

Tvärtom – ju tuffare du är mot dig själv, desto mindre blir din chans att lyckas. Här är istället 6 knep som kan hjälpa dig nå dina mål och samtidigt vara snäll mot dig själv. 

Så kan du sova dig smal!

Fundera över vad du inte kan vara utan
Måste du ha ett par bitar mörk choklad till kvällsteet varje dag, avskyr du att behöva tacka nej till efterrätten när du är bortbjuden eller kan du inte tänka dig att stå över rödvinet till fredagsmiddagen? Se då till att lägga in det i planeringen. Genom att dra ner lite på kalorierna någon annanstans, lägga in ett extra träningspass eller köra en fastedag i veckan kan du se till att det finns utrymme i din diet för att unna dig sådana saker. Du slipper dessutom det dåliga samvetet, som kan få dig att släppa spärrarna och frossa eftersom du redan har ”syndat”. 

Därför ska du inte hoppa över frukosten!

Ät bara mat du tycker om
Hatar du brysselkål, men försöker tvinga i dig det ändå, för att det är nyttigt – eller råkar vara inkluderat i ett kalorisnålt recept? Byt hellre ut det mot en grönsak du tycker bättre om. Om maten inte smakar gott kommer du att känna dig otillfredsställd efter måltiden, även om du blivit mätt. Och ingen klarar av att äta äcklig mat i längden. Forskning från Cornell University visar att vi tröttar ut hjärnan genom att hela tiden välja mat vi tror att vi borde äta istället för mat vi vill äta. Till slut får hjärnan nog och det blir svårare att fatta sunda kostbeslut. 

Njut av maten med mindfulness
Stressa inte i dig maten, utan njut av smaken i varje tugga och var medvetet närvarande. Ät långsamt och tugga ordentligt, så blir du mättare och känner dig mer tillfredsställd efter måltiden. Var dessutom noga med att alltid sitta ner när du äter. En studie har visat att vi blir mer benägna att småäta senare på dagen om vi kastat i oss maten på språng.

Tänk kortsiktigt
Visst kan du sporras av mål som att komma i form till en semester eller ett bröllop nästa år, men våra hjärnor är programmerade att fokusera på kortsiktiga mål. Det är svårt att hålla uppe motivationen när belöningen kommer långt in i framtiden, så tänk hellre på vad du vinner i stunden. Föreställ dig hur skönt det kommer kännas efter träningspasset ikväll eller hur mycket bättre du mår efter en portion lax med rotfrukter, jämfört med om du istället ätit en stabbig pizza.

Avocado en superfrukt för hälsa och skönhet!

Hitta rätt syfte
Varför vill du komma i bättre form? Är det för att uppnå ett skönhetsideal eller kanske för att äntligen komma i dina ”smaljeans” igen? Då kan du behöva hitta en ny motivationsfaktor. Forskning visar nämligen att det är lättare att sporra sig själv om huvudsyftet är att må bättre än om det har med utseende att göra. Med andra ord är det bättre att fokusera på att du gör detta för din egen skull . Träna och ät nyttigt för att du vill ta hand om din kropp – inte för att du är missnöjd med hur den ser ut.

Välj träning du gillar
Du kanske har hört att vissa träningsformer bränner mer fett eller ger dig snyggare muskler än andra. Men det viktigaste för att du ska hålla träningslusten på topp är att du gillar det du tränar. Så om du avskyr löpning eller tycker att gym är oinspirerande, satsa på andra typer av motion. Var inte rädd för att testa nya träningsformer, men tvinga inte dig själv att genomföra träningspass du avskyr.

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka