Lägg rabarber på vårens suraste primör! Nu är rabarberstjälkarna som spädast – och kanske godast.

Nu är rabarberstjälkarna som spädast – och kanske godast. Den syrliga delikatessen är ett säkert vårtecken, och passar utmärkt i både bakverk, som kräm och kompott eller som spännande tillbehör till exempelvis fisk.

Rabarber är rikt på oxalsyra, som i stora mängder kan rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem. Av den anledningen undviker många att ge rabarber till småbarn, eftersom deras njurar är mer känsliga än vuxnas.

Den markanta syran gör också att rabarber behöver sötas vid tillagning. Prova att använda sötningsmedel eller stevia, du kan också blanda jordgubbar i receptet, så minskar du sötningsbehovet!

Upphettad rabarber har spännande hälsofördelar. Tillagad rabarber innehåller nämligen en mycket hög koncentration av antioxidanterna polyfenoler, som enligt tidigare studier visat sig kunna stoppa tillväxten av cancerceller.

… och uttrycket ”lägga rabarber på” är en förvrängning av ”lägga embargo på”. Betydelsen är dock densamma!

Publicerad: 2018-06-10

Tillbaka