Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

Har du också följt 5:2-gurun Michael Mosleys reportage om kött i Vetenskapens värld? Då har du kanske blivit mer motiverad till en grönare livsstil.

Järnbrist en okänd folksjukdom!

I avsnitten kommer Michael bland annat fram till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar och tjocktarmscancer är större för köttätare än för vegetarianer. Enligt en ny japansk studie kan en grön diet också hjälpa till att motverka högt blodtryck, och den som byter till en helt vegetarisk kost kan sänka sina värden. Studien visar att en köttfri meny kan ge lika goda effekter på blodtrycket som en viktminskning på fem kilo.

Den främsta orsaken till resultatet av studien tros vara att vegetarisk mat ofta är fettsnål, att man slipper de negativa effekterna som kommer av rött kött, och att den som äter mycket grönt får i sig massor av nyttiga antioxidanter som är bra för blodtrycket.
Vill du inte sluta med kött?

Rensa skafferiet och börja ditt nya GI-liv.

Känns det omöjligt att avstå biffen? Ingen fara, du kan hjälpa till att hålla blodtrycket nere ändå. Här kommer några tips:

- Ät så mycket grönt som möjligt, helst ska minst en tredjedel av varje måltid bestå av frukt eller grönsaker.
- Minska på saltet!
- Om du dricker alkohol – drick måttligt!
- Motionera! En aktiv livsstil gör gott för dina blodtrycksvärden.

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka