Sugen på något sött? Det finns massor av goda och lite nyttigare alternativ till kanelbullarna och sockerkakan. GI-experten Ola Lauritzson tipsar om det bästa GI-fikat.

 

Egenrostade nötter
Lägg ut nötter på ett bakplåtspapper. Salta och rosta sedan i ugnen (eller stekpannan). Det finns flera nyttiga nötter att välja mellan. Valnötter och paranötter är två bra nötter för dig som vill få i dig nyttiga fetter och antioxidanter. Valnötter är till exempel en utmärkt källa till extra omega-3-fettsyror. Det är till och med mer Omega 3 i valnötter än i många feta fiskar. Paranötter innehåller en enorm mängd selen, vilket är en kraftig antioxidant. Testa också att ”krydda” med chiliflakes om du vill ha lite mer sting.


Chokladnötbräck
Smält mörk choklad (minst 70 procent kakaohalt) i vattenbad eller i mikron och bred ut smeten på bakplåtspapper. Strö på hackade nötter och eventuellt lite torkad frukt (till exempel aprikoser och tranbär). Låt chokladen svalna och bryt därefter i bitar och du har snygga och mumsiga chokladnötbräck.
Hasselnötter, pistagenötter, jordnötter och macadamianötter passar utmärkt.

Parmesanchips
Parmesanchips blir otroligt gott, är busenkelt att göra och funkar dessutom ypperligt för den som gillar LCHF-metoden.
Hyvla parmesan och lägg det i små högar på ett bakplåtspapper. Krydda högarna med chiliflakes och pinjenötter. Grädda det i ugnen på 200 grader i några minuter till osten smälter. Låt chipsen stelna och du har krispiga flakes att ha när suget tar över.

Fruktbollar
Mixa aprikoser, mandel och fikon i en matberedare. Blanda i kakao och en skvätt kallt, starkt kaffe och kör några sekunder till i matberedaren. Rulla frukt- och kakaosmeten till bollar, så har du ett bra fikaalternativ. Rulla gärna bollarna i kokosflingor.

Smoothies
Perfekt som mellanmål, snabb frukost eller kvällsfika. Testa att göra en fluffig proteinsmoothie som smakar lika bra som den mest onyttiga milkshaken du druckit.
Använd en matberedare och blanda 1 dl frysta jordgubbar, 2 dl standardmjölk, 2 dl vatten och 1 dl proteinpulver (förslagsvis med vaniljsmak). Avsluta med att kläcka i ett rått ägg och mixa i 30 sekunder och servera direkt. Satsen räcker till två stora smoothies.
Proteinpulver kan du köpa i alla hälsokostbutiker, eller på nätet.

Hemmagjorda energibars
Blanda osötad granolamüsli med ägg och vatten så att det blir en smet. Lägg upp det på bakplåtspapper, gärna med lite extra nötter och torkad frukt. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter.  Sedan kan du skiva eller bryta upp den stelnade smeten så att det blir som energibars.

GI-knäckepizza
Ta en rund skiva Leksands knäckebröd. Stryk på en tunt lager tomatpuré på knäcket och toppa sedan med det du är sugen på – räkor, skinka eller champinjoner till exempel. Strö över oregano och toppa med tunna skivor mozzarella. Grädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Tips! På språng med plötsligt sug efter något att äta? I stället för att köpa en chokladkaka kan du satsa på nötter. Det finns massor av färdiga nötblandningar som är bra att ha med sig. Dessutom kan du göra din egen nötmix av exempelvis salta mandlar, rostade sojabönor eller jordnötter.

 



Bärtårta på mandelbotten
Mandel är ett utmärkt alternativ till vanlig mjölpajdeg. Ger dessutom en läcker smak!
4 portioner

Tårtbotten
125 g mandel
2 msk flytande honung
2 ägg

Fyllning
2 dl vispgrädde
1 msk osötad jordgubbssaft
1 dl färska jordgubbar
1 dl hallon
1 dl blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandlarna och lägg i en bunke. Blanda mandlarna med honung och ägg så att det blir en smet och tryck ut i kanterna på en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kallna.

Vispa grädden och blanda i sylten. Fördela grädden över botten. Skölj och dela jordgubbarna och fördela över tårtan. Toppa med hallon och blåbär (eller de bär du gillar bäst).

Fotograf bärtårta: Christina Sundien

Mellanmålsmuffins
10 muffins

200 g bacon
200 g valfri riven ost
10 ägg
2 dl vispgrädde
Vitpeppar

Knaperstek bacon och riv osten. Vispa samman ägg och vispgrädde. Blanda ihop allt och krydda med vitpeppar. Häll upp i stora muffinsformar och grädda i ugn 200 grader i 15-20 min.

Publicerad: 2018-08-03

Tillbaka