En färgstark portion på tallriken betyder oftast en riktig laddning med vitaminer och viktiga antioxidanter.

Färgen avslöjar också vilken typ av antioxidant du kan förvänta dig av maten. Här kan du läsa mer om den kulörta kok-konsten!

Variation är a och o när det gäller intaget av frukt och grönt. En tomat och ett äpple om dagen täcker knappast behovet av alla de vitaminer, mineraler och framförallt: antioxidanter, som du behöver för att hålla dig frisk.

Här är maten som hämmar inflammationer!

David Grotto, näringsexpert och författare till boken 101 Optimal Life Foods, har delat in våra vanligaste grönsaker och frukter efter en färg- och näringskod.

Se till att äta något från varje färg dagligen, välj helst ekologiskt för att maximera näringsinnehållet:

Grönt

Gröna frukter och grönsaker är laddade med fytokemikalier, kända för att bland annat förebygga cancer. Samma effekt har också antioxidanterna lutein och zeaxantin, som kännetecknas av den gröna färgen. Dessa hjälper också till att bevara synen.

Smala kvinnors hemlighet!

Ät gärna:
Kronärtskocka
Sparris
Avokado
Broccoli
Kiwi
Romansallad

Gult

Är dina favoritfrukten gula? Grattis, då har du en vana att äta hudvårdsprodukterna! Gul frukt och grönt är nämligen fulla av C-vitaminer, som underhåller både kropp och hud och ger ett mycket gott skydd mot fria radikaler.

Ät gärna:
Päron
Ananas
Citron

Blir man verkligen frisk av viss mat?

Orange

Naturligt orangefärgade livsmedel signalerar ett innehåll av betakaroten. Förutom att ge din hud ett naturligt solskydd och en fin färg, får också immunförsvaret en riktigt boost av färgen. Betakaroten hjälper nämligen kroppen att bekämpa fria radikaler, orsaken bakom för tidigt åldrande och många sjukdomar.

Ät gärna:

Persika
Aprikos
Morot

Lila

Antocyaniner återfinns i alla lila frukter och grönsaker. Studier visar att dessa skyddar kroppens celler mot fria radikaler och därför kan ha en stark åldersbekämpande effekt.

Ät gärna:
Druvor
Blåbär
Rödkål

Vitt

Quercetin och allicin är två ämnen som finns i bland annat lök. Dessa stärker immunförsvaret och kan också skynda på tillfriskningen från exempelvis förkylningar. På lång sikt kan de också ha en god inverkan på hjärtat. Antioxidanten sulforafan, som bland annat finns i blomkål, sägs kunna motverka cancer.

Ät gärna:
Lök
Vitlök
Blomkål

Rött

Röda skatter från naturen är oftast rika på lykopen, en kraftfull antioxidant som bland annat finns i tomater. Lykopen minskar risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Värme gör antioxidanten ännu mer effektiv, så en tomatsås är ett mycket bra alternativ för att tillgodose behovet.

Röda bär är rika på flavonoider, som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och bidrar till att hålla hjärnan i trim på äldre dar.

Ät gärna:
Paprika
Chilipeppar
Jordgubbar
Tomater

Publicerad: 2019-11-21

Tillbaka