Ett enkelt test avslöjar vanlig rubbning som kan leda till övervikt.

Idag lider drygt 200 000 svenskar av problem med ämnesomsättningen.Vanligast är låg ämnesomsättning eller underfunktion av sköldkörteln vilket beräknas drabba omkring 1 av 20 kvinnor. Många gånger är symptomen diffusa vilket gör att läkare lätt kan missa problemen.

"Förklaringarna är flera. Ofta utvecklas symtomen gradvis under många år och kan ge en rad olika symtom. Vanligt är att man går upp i vikt, blir hängig och frusen samt har koncentrationssvårigheter. Eftersom symptomen är lätta att förväxla med stress eller utbrändhet så väntar många med att söka hjälp”, säger David Strömbeck som är VD för OneLab som erbjuder enkla tester för att mäta bland annat rubbningar i sköldkörteln.

Njut av ost och tappa kilon!

Sköldkörteln, som också kallas tyroidea, sitter på halsens framsida strax nedanför struphuvudet. Den tillverkar nödvändiga hormoner som inverkar på nästan alla kroppens funktioner. Sköldkörtelns viktigaste funktion är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Ofta beror underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos, på att kroppen bildar antikroppar mot sköldkörteln. Detta leder i sin tur till att sköldkörteln förstörs och inte klarar av att hålla ämnesomsättningen uppe. Genom att analysera mängden av TSH, ett hormon i blodet, så kan diagnosen ofta ställas.

”Har man för mycket sköldkörtelhormon går ämnesomsättningen på högvarv. Man kan bli nervös och känner sig irriterad eller varm. Man kan också få hjärtklappningar och går ner i vikt, trots att man äter mycket”, säger David Strömbeck.

Hur vet man om man är fet?

Trots att undersökningar inom sjukvården är enkla och har blivit mer vanliga beräknas många gå odiagnosticerade. På senare tid har det också debatterats om gränsvärdena är satta för högt och att fler skulle må bra av behandling. Samtidigt finns det också de som kan ha symptom på låg ämnesomsättning utan att man hittar någon hormonbrist.

”Eftersom ämnesomsättningen ofta också påverkas av kaloriintaget kan det bli extra tydligt för de som försöker gå ner i vikt att något inte stämmer. 

Ibland sänks ämnesomsättningen ytterligare av en diet eller minskning av antalet kalorier. Det medför att det kan vara svårt att få någon effekt av en diet och leder till att man snabbt går upp i vikt efter”, säger David Strömbeck.

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka