Nötter är ett utmärkt och gott snack, enkelt att ta med och sprängfyllt av nyttigheter. Men samtidigt gäller det att vara uppmärksam. Det blir lätt för många.

Energimängden kan rusa iväg om du hejdlöst kastar dig över nötskålen. Ha som regel att aldrig äta mer än en näve om dagen, det motsvarar ändå ca 300 kcal. Dessutom är många nötter som säljs i butik eller serveras på bardisken friterade i onyttiga oljor. Bäst är att välja naturella eller torrostade. Var också lite vaksam på saltmängden. De flesta av oss äter alldeles för mycket salt vilket kan höja blodtrycket och binda vätska i kroppen. Därför är lättsaltade eller de helt utan salt att föredra.

Läs om vad skillnaden är mellan LCHF och GI

Bland nötterna sticker cashew ut som de med högst innehåll av kolhydrater, nästan dubbelt så mycket som de flesta andra. Jordnötter, som egentligen tillhör en annan växtgrupp, innehåller mest protein. Och macadamia är den i särklass fetaste i familjen med över 70 procent fettinnehåll.

Min personliga favorit är torrostade mandlar och hasselnötter, gärna i kombination med valnötter, pecannötter och paranöt. Dels för att de alla är sprängfyllda med vitaminer och mineraler, men också för att vi har en tendens att inte äta lika många. Testa själv!

Här kan du läsa om hur mycket kcal olika alkohol innehåller!

Pekannöt
Särskilt rik på e-vitamin, zink och antioxidanter. Bra för produktion av signalämnet serotonin. Bra för kolesterolvärdet.
Fett 68g Protein 7,8g  Kolhydrater 8,8g

Paranöt
Högt innehåll av selen som kroppen använder för att producera kroppsegna antioxidanter. Selen är ett grundämne som många lider brist av. Skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar. Även rik på E-vitamin och magnesium. Den nöt som innehåller mest mättat fett.
Fett 66,5g Protein 14,3g  Kolhydrater 3,4g

Valnöt
Högt innehåll av protein och rik på omega-3 i form av alfalinolensyra, ALA. Bra för produktion av serotonin.
Fett 62g Protein 14,3g  Kolhydrat 13g

Jordnöt
Egentligen ingen nöt, utan en baljväxt. Högst innehåll av protein. Rik på B- och E-vitamin, liksom kalium, järn, fosfor, magnesium och zink. Se upp med mängden – det är lätt att äta för många. Undvik saltade nötter.
Fett 49g Protein 25,7g  Kolhydrater 8,2g

Sötmandel
Relativt högt proteininnehåll och bra som mellanmålsalternativ till cashew. Bra innehåll av kalcium, järn och magnesium, liksom stor andel omättat fett och högt fiberinnehåll.
Fett 52g Protein 20g  Kolhydrat 13,4g

Pistaschnöt
Högt innehåll av antioxidanter samt kalium, som kan vara bra för att sänka blodtrycket. Hög andel kolhydrater, men normalt äter man inte så många pistaschnötter, särskilt inte om du väljer nötter i sina skal.
Fett 48,5g Protein 20,5g  Kolhydrater 21,7g

Cashew
Högt innehåll av enkelomättat fett, järn, magnesium och zink. Passar bra som bas i bars och energibollar.
Fett 46,5g Protein 15,3g  Kolhydrater 25,9g

Hasselnöt
Särskilt högt innehåll av enkelomättat fett. Innehåller också ämne som kan ha en kolesterolsänkande effekt. Även rik på magnesium, selen och kalium.
Fett 62,6g Protein 13g  Kolhydrater 9,4g

Macadamia
Den fetaste nöten av dem alla. Produceras enbart i Australien och på Hawaii vilket också gör den till den dyraste nöten. Giftig för hundar.
Fett 74g Protein 8,3g  Kolhydrater 12g

Publicerad: 2020-05-04

Tillbaka